Vrouwen vinden een juist gewicht vaak belangrijk. Ze voelen zich mooi en aantrekkelijk. En het is goed voor de gezondheid. Een body-mass index van 25 of meer is te hoog. En veroorzaakt de helft van de problemen bij suikerziekte. En een kwart van de problemen bij ziekten van hart- en bloedvaten [1]. Met de problemen bedoel ik de gevolgen van de ziekte in het dagdagelijkse leven en het vroegtijdig sterven hierdoor. Kan hormoontherapie soelaas brengen?
Bij het ouder worden evolueert het vrouwelijk lichaam ‘peervormig’. Meer massa in de buik en minder in het bovenlijf. Dat past niet bepaald in het Westers schoonheidsideaal. En de menopauze is volgens sommigen de schuldige van de gewichtstoename en de verandering aan het lijf. Zo ontstond de hypothese dat hormoonvervangtherapie deze natuurlijke evolutie kan vertragen. Maar sommige vrouwen zijn net bezorgt om het tegendeel: zou de hormoontherapie hen dikker maken? Tegenstrijdige zorgen dus. Laat ik het voor je uitzoeken.
Een grote Cochrane-studie uit 1999 geeft resultaten van 28 studies. Ze onderzochten de effecten van oestrogeen en oestrogeen met progestageen op het gewicht en de verdeling van het lichaamsvet. Er blijkt geen gewichtsverschil te zijn tussen de vrouwen die hormoontherapie namen en vrouwen die geen hormoon behandeling kregen. Hetzelfde geldt voor de body-mass index. Er was geen effect van hormoontherapie te vinden. Helaas vonden de onderzoekers niet voldoende gegevens rond de taille-heupverhouding, de vetmassa of de huidplooidikte [2].
Recentere studies?
Omdat de studie alweer dateert van 1999, zocht ik naar een meer recente overzichtsstudie. Maar die blijkt er niet te zijn [3]. Nog even een kijk naar degelijke andere studies vanaf 1999 [4]. Een zeer kleine Koreaanse studie bestudeerde het gewicht en het vet in het bloed bij postmenopauzale vrouwen die een te hoge cholesterol hadden. Na 3 maand bleek dat niet de hormoontherapie leidde tot een beter gewicht en cholesterol, maar wel het dieet [5]. Een grotere studie zette 119 postmenopauzale vrouwen op een 6 maand durend dieet. Het bestond vooral uit dagelijkse oefeningen. Zouden ze meer buikvet verliezen als ze ook een hormoontherapie krijgen? 98 dames hielden vol. Het dieet deed hen 3,5 kg afvallen, en de hormoontherapie had geen bijkomend effect [6].
Conclusie
Er is geen betrouwbaar bewijs dat hormoontherapie leidt tot een beter gewicht. Twee studies wijzen uit dat een dieet wél leidt tot een beter gewicht.